#FakeNews #AlternativeFacts #NewMedia

.

Skoraj dve leti je tega, kar sem tukaj pustil svojo zadnjo sled pod naslovom “Race”. Danes sem se v ta stari brlog vrnil zaradi prehude jeze, ki jo je zanetil isti pojav: kislokumarično kvazi novinarstvo. Po novoreku nove dobe gre za tvorjenje medijskih vsebin. Karkoli, kakorkoli!

Danes sem dobil dvojni odmerek. Dva na mah. Samo zato/takrat, ker/ko sem se prijavil v spletno pošto Siol. Kdor jo uporablja, tudi ve, da se ob vstopu znajdeš v nekakšni medijski predsobi, v kateri (še) ne vidiš svoje e-pošte, vidiš pa izbor medijskih vsebin, ki jih tja plasira paradržavni paramedij Siol.

O izboru teh teaserjev je možno diskutirati v nedogled, ampak to plat bom danes zanemaril. Danes sta me zavedla dva teaserja in razsrdili dve medijski vsebini, na kateri sta me privedla.

Novice

Prva je bila vest z naslovom “V Parizu z avtom namerno zapeljal v picerijo in ubil osemletnico“. Načeloma da, bi rekli na Radiu Erevan, ampak … tragedija, v kateri je brezvestni voznik “ubil deklico, staro trinajst let, pet ljudi je huje poškodovanih, še osem pa lažje se je zgodila v “Spet-Sortsu, ki je od Pariza oddaljen 55 kilometrov” in se v resnici imenuje Sept-Sors.

.

V Parizu

.

Popravljen naslov članka zdaj sicer govori o 13-letnici, ostali pa sta zavajajoča fotografija dveh policijskih postav ob Eifflovem stolpu in URL povezava s prvotno malomarnostjo.

http://siol.net/novice/crna-kronika/v-parizu-z-avtom-zapeljal-v-restavracijo-in-ubil-osemletnico-447171

Da časovna opredelitev “pozno zvečer” ni ravno zadovoljiva, najbrž ni vredno omenjati. Mlajšim in brezbrižnim ne pomaga, starejši pa lahko samo držimo za glavo.

Po drugi strani je zgovorno, da dežurni redaktor/-ica Siola ni pozabil/-a vstaviti besede terorizem in je brez napake prepisal/-a znamko avtomobila – BMW. Ta za vest ni pomembna, je pa povsem v duhu časa. Koga briga točnost pri času in starosti žrtve, le kdo bi hotel vedeti za točno ime nekega francoskega kraja, važno je, da pri brendingu ne pride do kakšne napake. Brending je kruh in maslo modernega vesolja medijskih vsebin.

.

* * *

.

Drugi povod za moj jezni povratek k nemarno zapuščenemu blogu je bila vez na vest z naslovom “Zaradi gospodarskega razstreliva zaprli avtocesto”. Oj, ta je šele pravi dragulj poročevalske obrti, ki naj bi poskrbela za odgovore na vse K-je in tudi za to, da ima vsak članek rep in glavo na pravem mestu. Predvsem glavo.

.

Razstrelivo

.

http://siol.net/novice/slovenija/primorsko-avtocesto-zaprli-zaradi-unicenja-najdenega-razstreliva-447162

Nenavadna je že časovna zanka te novice, ki je bila objavljena včeraj ob 19.57 uri, čeprav je bila zapora avtoceste napovedana za 20.00 uro. Preračun podatka o uri “osvežitve” da sklepati, da je bila ta objava sprva sporočilo o najdbi in napoved zapore, okrog 21. ure pa so jo dopolnili s poročilom o uničenju razstreliva.

Zakaj tako kratek članek, ki so ga sestavili v dveh mahih, en Bimbo razume, kot da je bilo staro razstrelivo najdeno na cestišču – je torej od nekod padlo nanj – da so ga razstrelili prav tam, vozišče pa je ostalo nepoškodovano, le očistiti ga je treba? Je kriv Bimbo ali članek?

Kako so z isto zadevo opravili na portalu javnega zavoda MMC RTV SLO? Enako površno – tudi tu velja rek mnogo baba kilavo dete -, a vseeno malo bolj informativno. Tako človek izve, da so razstrelivo izkopali med obnovo avtoceste (torej ni padlo z neba), da ga je bilo šest zavojev (in ne vreč), da je šlo najbrž za malomarno zapuščen ostanek gradnje v začetku sedemdesetih let.

.

Razstrelivo MMC

.

Drugi odstavek vsebuje “predvidevanja , da je šlo za starejše gospodarsko razstrelivo”, v četrtem pa lepo piše, kateri dve vrsti razstreliva so našli. Skrajno površni Siol vse te zadeve prepušča meglici ugibanj. Še najbolj prisebno je to zgodbo obdelal Žurnal24 in tudi Večer ni bil dosti slabši.

Pri vsem skupaj je najbolj zaskrbljujoče dejstvo, da očitno ne policija in ne mnogi redaktorji (tudi v uredništvih STA in Dela) ne znajo razločevati med pojmoma predvidevati in domnevati. Policija lahko domneva, za kakšno razstrelivo gre, lahko domneva, kdo ga je nekje pustil, vendar predvideva, da bo uničenje tega razstreliva opravila ob določeni uri, in predvideva, da bo promet lahko sprostila pol ure kasneje.

Policija lahko predvideva, da bo sumljiva oseba poskusila opraviti kaznivo dejanje, če pa nekoga primejo, ga zaradi domneve, da je zagrešil kaznivo dejanje.

Državljani in tuji obiskovalci države, v kateri policija/policisti in javna občila/novinarji ne razločujejo med domnevo in predvidevanjem, imajo težavo. Ta težava je še večja, če ista javna občila rada raznašajo razglabljanja s frazami iz zgornjega naslova, namesto da bi najprej malo pometli pred svojimi pragovi. Vsaj pred pragovi svojih avgijevskih hlevov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: