Predelna stena

.

Klasična scena. Ona (moja življenjska sopotnica) se smuka ob kuhinjskem pultu, on (jaz) ob jedilni mizi bere sobotni časopis. Ko nekje na sredini zagleda celostranski članek z naslovom Arhitektura socialističnih dni, se zazre v veliko fotografijo na vrhu strani.

Stanovanje v celjskem čebelnjaku – foto iz revije Progres, osebni arhiv Timoteja Jevšenaka via delo.si

Delno zastekljena predelna stena med jedilnico in kuhinjo, ki ima tudi strežno odprtino, ga silovito spomni na podobno rešitev v stanovanju njegove mladosti. Oh, ta socialistična gradnja, ki je novemu socialističnemu človeku razvijajočega se srednjega razreda ponujala funkcionalno ločeni jedilnico in kuhinjo! Kar je v bistvu čisto meščanska in ne socialistična zamisel, verjetno prekopirana s kapitalističnega zahoda ali severa, si misli. Nato vstane in s časopisom v roki stopi v kuhinjski del skupne kuhinje-jedilnice, da bi to sveže odkrito modrost pojasnil še njej.

Ona ga posluša, z zanimanjem pogleda fotografijo in prav feministično odvrne, da gre najbrž za tipično rešitev iz kapitalizma, v katerem je bila žena doma in je gospodinjila, lepo zastrta z mlečnim steklom in lesom. Animirano izmenjata še nekaj besed o svojih domnevah, ko on nenadoma opazi, da ona ravnokar nasekljano zelenjavo stresa v vrečko za biološke odpadke.

– Zakaj pa to stresaš tja?

– Ojoj, čisto nič nisem mislila. Pusti me pri miru, saj vidiš, da delam!

Tako se je izkazalo, da imajo predelne stene med kuhinjo in jedilnico tudi kakšno uporabno funkcijo in niso le ideološko-razredni plod socializma, kapitalizma ali seksizma.

Pri njemu doma niso nikdar stregli ali pospravljali skozi namensko odprtino v steni, ampak so posodo vedno nosili skozi kuhinjska vrata, ki do bila zaradi tega skoraj stalno odprta. Predelna stena pa je bila čislana zato, ker je zadrževala kuhinjske vonjave in poglede obiskovalcev, ki bi sicer opazili delovni nered med štedilnikom in pomivalnim koritom. Poleg tega je bila v njenem spodnjem delu prostorna omara za posodo in kuhinjske pripomočke.

V skladu s spreminjajočo se modo so nekateri sosedje kuhinjsko predelno steno kasneje odstranili. Tako nastali enoten prostor je bil prav fascinantno razsežen. Pri nas je predelna stena ostala do odselitve. Zdaj je ne pogrešam, se je pa spominjam z naklonjenostjo.

.

Nasekljano zelenjavo je brez posebnih težav skuhala, saj jo je – sreča v nesreči – stresla v takrat še prazno vrečko. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: